Öring på mormyska
På självaste Nyårsafton var jag och Henrik Rånman iväg på en isfisketur efter öring. Platsen och vattnet hade vi varit på tidigare och fått fina fiskar. Senast jag själv var där så tappade jag en riktigt stor öring på mormyska, precis i hålet. Uppskattad till ca 3 kg. Nu var det dags igen.
Vi brukar även ägna oss åt ismete samtidigt som vi pimplar. Öringen är även den en rovfisk och tvekar inte att ta en liten mört, löja, elritsa eller spigg. Det knepiga är att dem är betydligt mycket skyggare än en gädda. Så det klassiska ismetet efter öring har vi inte riktigt knäckt koden på, än. Några har vi lyckats fånga, men dessvärre spottar de gärna ut betesfisken innan man hinner komma fram och kroka dem.
Efter att vi har placerat ut samtliga ismetespön sätter vi oss och pimplar. Både jag och Henke använder oss av mormyskor, av lite större storlek. Den som jag använde skulle jag nästan vilja kalla för minibalansare. Jag har fått en del öring på mormyska tidigare. Brukar vara väldigt effektivt på vintern då öringen gärna tar lätta och små byten då den är relativt inaktiv. Det dröjer inte länge innan Henkes favorit till pimpelspö bugar djupt och fisken är krokad. Fisken är tung och riktigt arg, den gör några ordentliga rusningar innan Henke landar den snyggt. Fajten varade inte allt för länge. Öringen, som visar sig vara en hanne med rejäl skalle och hög form på kroppen, fångades på en Inari Mormyska. Innan vi släpper tillbaka fisken väger vi den till 2,25 kilo. Henke är nöjd!
Öring på mormyska
Direkt efter vi släppt tillbaka denna magnifika öringshanne så signalerar ett av ismetespöna hugg, och jag springer dit. Fisken har tyvärr spottat innan jag kommer fram. Dagen fortsätter riktigt segt. Inga fler hugg. Tills helt plötsligt då vi nästan har gett upp och ska bege oss hemåt så löser Jaw Jackern ut och har krokat en fisk. Jaw Jacker är en uppfinning från USA som tillåter dig att placera ut spön (som ismete) och spänna upp spöet i en djup båge. Så fort fisken är där och nappar slår spöet upp i ett kraftfullt mothugg och krokar fisken. De som har hunnit testa dessa har haft lysande resultat. Denna gång fångade redskapet en fin öring på ca 1,5 kilo. Jag var snabbt på plats och kunde drilla in fisken. Som bete hade vi endast en liten mormyska med några maggots på. Ytterligare en öring på mormyska. Denna fiskades alltså inte aktivt utan hängde helt still i mitten av vattenmassan.
De produkter som jag har tipsat om är riktigt bra prylar för detta fiske, rekommenderas starkt av både mig och Henke! Fisket ägde rum utanför Kåbdalis. Läs mer på Fiskecamp Kåbdalis.